V mestu nekaj dogaja, v fabriki se neki šušlja, slaba banka straši naprej, a podgane, miške in ježki govorijo, da se je Inde prodal.

Ali je to res, ne vemo. Je pa res, da se v nekdanji tovarni nekaj dogaja. Preko uličnih govoric lahko špekuliramo, da se bo Inde prodal, zato bi bodoče lastnike radi pozvali k dialogu. Zaskrbljeni smo nad obetom, da se naša zgodba lahko grobo prekine. Zavedamo se vrednosti tega prostora, njegovega kulturnega in socialnega kapitala, ter odgovornosti, ki jo imamo kot kolektiv do njega.

V dveh letih smo ustvarili zavidljiv in obširen program, povezali smo se z različnimi kolektivi, predvsem pa smo se povezali v skupnost, ki nam je dala moč, da smo ustvarili stvari, na katere si prej niti pomisliti nismo upali. V zasedenih prostorih se je zgodilo več kot 450 dogodkov, od tega 95 koncertov in preko 370 drugih, med njimi lahko izpostavimo solidarne večerje, razprave, razstave, filmske večere in športno-rekreacijske dogodke (kar 10 BMX/sk8 dogodkov v edinem sk8-parku v mestu!). Še bi lahko podrobneje naštevali, vendar bomo podrobnosti prepustili Poročilu o delu UPI, ki je v nastajanju, in bo na naši spletni strani dostopno v kratkem. Kar želimo poudariti tukaj in zdaj je, da je U.P. Inde ne le za nas, temveč tudi za Koper kot mesto, za slovensko obalo in širšo regijo neizpodbitno pomembna!

Prostori, ki jih zaseda UPI, so bili nekdaj hladni in brez življenja. Zdaj dajejo streho energiji in volji, ki ustvarja utopično realnost onstran dominantne družbe. Zato je potrebno to zgodbo razumeti širše, tako kot je lahko širok njen vpliv. Če bi izgubili te prostore, jih ne bi izgubili le uporabniki UPI, ampak tudi vsi podporniki, ki redno zahajajo sem, izgubila bi tudi kulturna scena v mestu in širši regiji, predvsem pa bi se izgubile številne iniciative in ideje, ki bi se oz. se bodo lahko še rodile v prihodnosti. Izgubile bi se možnosti.

Možnosti pa je potrebno in vredno braniti. Potrebno je v roke vzeti lastno prihodnost! Če smo bili iz ruševin sposobni ustvariti enega izmed najbolj aktivnih kulturnih prostorov na obali, smo sposobni tudi ruševine prihodnosti spremeniti v nekaj, za kar je vredno živeti in se boriti.

Članek je bil prvotno objavljen na tej povezavi.