Skip to Content

tor5-logo-red
Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Grafiti na Slovenskem med 2. svetovno vojno

31. avgusta 2016 ob 18:0028. septembra 2016 ob 17:00

Brezplačno

Razstava v Stolpu Škrlovec prvič sistematično prikaže uporabo grafitov in drugih uličnih tehnik na Slovenskem med drugo svetovno vojno.

Med drugo svetovno vojno se je na Slovenskem pojavilo na tisoče odporniških grafitov, ki jih štejemo za prve slovenske sodobne grafite. Prevladovali so napisni in simbolni grafiti s politično vsebino. Grafitirali pa niso le odporniki – napisi na stenah so bili tudi politično nevtralni ali pa naklonjeni okupatorju.

Razstava prvič sistematično in kronološko prikazuje, kako so se na Slovenskem med drugo svetovno vojno pojavljali politični grafiti in druge ulične tehnike različnih družbenih akterjev. Žal ne obstaja veliko fotografij odporniških grafitov, ker je bilo tudi njihovo fotografiranje strogo prepovedano. Fotografije, ki obstajajo, so zato toliko bolj dragocen zapis časa in dokaz o pogumnih aktivistih in aktivistkah, ki so posredno in neposredno artikulirali kulturno identiteto na celotnem slovenskem ozemlju.

Helena Konda raziskuje grafite v Ljubljani že več kot 20 let v obliki različnih dejavnosti: 1998 do 2008 – Ljubljanski grafiti (prva tradicionalna grafitarska delavnica v Ljubljani), 2000 – svetovanje pri organiziranju grafitarskega festivala Suburban Cakes, 2004 – svetovanje pri pripravi razstave Grafitarji v MGLC, 2006 – organizacija šole grafitiranja s krujem ZEK in CSD Ljubljana – Šiška. Po izobrazbi je univ. dipl. ekon., grafite pa preučuje v okviru podiplomskega študija etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Layerjeva hiša pripravlja razstavo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Podrobnosti

Začetek:
31. avgusta 2016 ob 18:00
Konec:
28. septembra 2016 ob 17:00
Cena:
Brezplačno
Dogodek Category:
Spletna stran:
www.layer.si

Prizorišče

Stolp Škrlovec (Layerjeva hiša), Kranj
Kranj,
Spletna stran:
www.layer.si

Organizator

Layerjeva hiša