Skip to Content

tor5-logo-red
Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

59. Jazz festival Ljubljana

27. junija 2018 ob 16:0030. junija 2018 ob 23:00

Ljubljanski jazz festival z nastopi vrhunskih imen svetovnega jazza vsako leto v Ljubljano privabi domače in tuje ljubitelje te glasbene zvrsti.

Festival, ki se je leta 1960 začel kot predstavitev domačih klasičnih jazz skupin, se je skozi leta razvijal skupaj s svojo glasbeno zvrstjo in danes prinaša poznavalsko izbran vpogled v sodobno jazzovsko ustvarjalnost.

Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network – EJN) je februarja 2018 Jazz festivalu Ljubljana podelila nagrado za najbolj drzen program oziroma “za progresivno selekcijo, ki zaobjema celotno umetniško zvrst s poudarkom na evropskem jazzu ter ponazarja vrednote EJN, kot sta geografska raznolikost in uravnoteženost spolov.”

Letos bodo med drugimi nastopili Lovro Ravbar & Get On Board Collective, Drummingcellist, Rohey, Lore, Bowrain, Rok Zalokar ter osrednji gostje >> Dave Holland, Zakir Hussein in Chris Potter Trio. Novost festivala pa bo deset dodatnih brezplačnih koncertov v parku pred Cankarjevim domom.

“Pred nami je 59. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.”

Bogdan Benigar in Edin Zubčević,
programska vodja 59. Jazz festivala Ljubljana

Uradna spletna stran >> http://www.ljubljanajazz.si/index.php/slv/

Urnik in prizorišča koncertov >> http://www.ljubljanajazz.si/index.php/slv/urnik/sre-27-6

 

Podrobnosti

Začetek:
27. junija 2018 ob 16:00
Konec:
30. junija 2018 ob 23:00
Dogodek Category:
Spletna stran:
http://www.ljubljanajazz.si/

Prizorišče

Cankarjev dom, Ljubljana
Ljubljana,
Spletna stran:
http://www.ljubljanajazz.si/

Organizator

Jazz Festival Ljubljana