Skip to Content

tor5-logo-red
Nalaganje dogodkov

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je že minil.

33. festival LGBT filma

25. novembra 2017 ob 16:002. decembra 2017 ob 23:00

|

festival, film,

Med 25. novembrom in 3. decembrom se bo odvil 33. festival LGBT filma, ki bo letos potekal v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Bistrici ob Sotli in na Ptuju.

“Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga preimenujemo v festival LGBT filma,” so zapisali organizatorji festivala.

Na letošnjem 33. festivalu LGBT filma bodo v celoti predvajali 23 dolgih in 13 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 28 držav: Argentina, Belgija, Brazilija, Fidži, Filipini, Francija, Indija, Irak, Irska, Japonska, Kanada, Kolumbija, Malavi, Mehika, Nemčija, Nepal, Nizozemska, Peru, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Tajvan, Tunizija, Urugvaj, Velika Britanija, Venezuela in ZDA.

Osrednji program se bo odvrtel med 25. novembrom in 2. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Otvoritvena projekcija festivala bo v Kinodvoru, kjer bomo prikazali odličen mehiški dokumentarec o pevki Chaveli Vargas. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, na Ptuju, v Bistrici ob Sotli, Idriji in prvič tudi v Trstu. Off program bo potekal v klubskih prostorih na Metelkovi.

Festival ne bo minil brez gostov. Gostili bodoslavljenca letošnjega cannskega festivala Robina Campilla, ki bo predstavil svoj nagrajevani film 120 utripov na minuto. Zgodba o aktivistični aids skupini ACT UP je pretanjena družbeno-kritična drama.

Irski film Zmenek za noro Mary pa bo predstavila ena od glavnih igralk.

Nagrado za najboljši slovenski kratki film prejme film Blaža Slane Po gladini, ki prav tako obravnava temo aidsa. Angažiran pa je tudi slovenski dokumentarni film Siniše Gačića Odraščanje, ki nas popelje v čas pred referendumom o družinski zakonodaji.

Sicer pa je za celo vrsto filmov značilno opisovanje homofobije, ki je očitno še zelo prisotna tako na vzhodu kot tudi na zahodu. Od kanadskega mladinskega 1:54 o medvrstniškem nasilju, do tajvanskega Sestrstvo o neizživetih čustvih, ali tudi tajvanskega Klepet, v katerem hči odkriva materino lezbištvo, tunizijskega V senci, indijskega … in zavrženi, o ženskah, ki naredita skupni samomor, saj ne moreta živeti v tradicionalnem okolju, ali čudovite mehiške freske Sanjam v drugem jeziku, ko prijatelja zatreta svoja čustva in ponovno spregovorita šele po 50 letih. Vse več je tudi filmov s transspolno tematiko, gotovo je za izpostaviti venezuelski film Tamara in pa angleški mladinski Enostavno Charlie, o nogometašu, ki se čuti nogometašica.

V času festivala bosta potekali tudi dve delavnici, ena bo kritiška za bodoče filmske kritike, druga pa filmska – to bo vodila Maja Weiss.

Program festivala si lahko preberete na tej povezavi.

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Slovenski filmski center, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Irske, Institut francais, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, Filmsko gledališče Idrija, La Cappella Underground, Arcigay, Radio Študent, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, klub Monokel, klub Tiffany, DHL, Park hotel in drugi.

Podrobnosti

Začetek:
25. novembra 2017 2017b 16:00
Konec:
2. decembra 2017 2017b 23:00
Event Categories:
,
Spletna stran:
http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31/

Prizorišče

različna prizorišča
Spletna stran:
http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31/

Organizator

ŠKUC in Slovenska kinoteka