Skip to Content

tor5-logo-red
Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

3. Zimski festival

2. februarja 2019 ob 19:006. februarja 2019 ob 23:30

Festival Ljubljana prireja februarja 3. Zimski festival. Med 2. in 6. februarjem 2019 se bodo v Grand hotelu Union in Slovenski filharmoniji predstavili glasbeniki svetovnega slovesa; na uvodnem koncertu bosta z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopila mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah in priznani slovenski igralec Boris Cavazza. Drugi koncertni večer bodo zaznamovale brezčasne romantične arije. V solističnih vlogah bodo zablesteli sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Monika Bohinec in tenorist José Cura, ki bo tokrat presenetil tudi v vlogi dirigenta. Sklepni večer bo namenjen tako ljubiteljem klasične kot popularne glasbe, saj bo koncertni oder prevzela a cappélla zasedba The Queen’s Six, ki svoje nastope rada začini s humorno noto.

Festival Ljubljana in Slovenska filharmonija prirejata ob odprtju Zimskega festivala Ljubljana in ob koncu filharmoničnega festivala V novo leto z novo glasbo koncert z naslovom Tišina, prosim! V program so uvrstili nekatera kultna dela skladateljev 20. stoletja, R. Straussa, B. A. Zimmermana, I. Xenakisa in G. Ligetija, ki bodo na odru zazvenela prvič. Orkester bo vodil Gregor Mayrhofer, asistent dolgoletnega dirigenta Berlinskih filharmonikov Simona Rattla. Zanimiv in edinstven program bosta v solističnih vlogah dodatno popestrila dva priznana solista. Z Zimmermannovo Musique pour les soupers du roi Ubu se bo predstavil slovenski gledališki in filmski igralec, režiser in scenarist Boris Cavazza, med drugim prejemnik več Borštnikovih nagrad ter nagrade Prešernovega sklada. Izvrstna mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah bo z arijo Zerbinete iz opere Ariadna na Naxosu ter Ligetijevo Mysteries of the Macabre nastopila kot druga solistka. Debitirala je že v znameniti operni hiši v Milanu – v La Scali, v Concertgebouwu v Amsterdamu ter sodelovala na BBC Proms v Londonu pod taktirko maestra Daniela Barenboima.

4. februarja se bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča predstavil priznani argentinski tenorist in dirigent José Cura, prejemnik številnih nagrad ter znan po izvrstnih koncertnih nastopih in interpretacijah opernih likov, predvsem Verdijevih opernih junakov. Slovi po tem, da lahko ob tenorskih vlogah zaradi svojega temno obarvanega glasu poje nekoliko nižje, baritonske vloge. Argentinec se je po študiju kompozicije in dirigiranja v Italiji preselil v Buenos Aires. Leta 2007 se je prvič preizkusil kot operni skladatelj; napisal je delo La Commedia finita in ga tudi režiral. Lani je postal rezidenčni umetnik Praškega simfoničnega orkestra, v domači Argentini pa je za umetniške dosežke v kulturi prejel Sarmientovo nagrado. Na koncertnem odru se mu bosta pridružili tudi svetovno priznani solistki. Ena najboljših sopranistk pri nas in v Evropi, Elvira Hasanagić, je prejemnica več nagrad številnih mednarodnih tekmovanj. Za umetniške dosežke v letu 2017 sta ji mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelila naslov mlada umetnica leta. Že od začetka profesionalne pevske poti jo kritike označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. Izvrstna mezzosopranistka, domačinka Monika Bohinec, solistka Dunajske državne opere, je nastopala na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Royal Albert Hall v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, Salle Pleyel v Parizu, Concertgebouw v Amsterdamu, Philharmonie Gasteig v Münchnu in številnih drugih.

6. februarja se nam obeta vokalni spektakel šestih moških glasov. Skupina The Queen’s Six je bila ustanovljena leta 2008 ob 450. obletnici ustoličenja kraljice Elizabete I. – od tod izvira tudi njihovo ime. Že kmalu po ustanovitvi so imeli privilegij nastopiti za britansko kraljico Elizabeto II. ter njenega moža, princa Filipa. Daniel Brittain, Tim Carleston (kontratenorista), Nick Madden, Dominic Bland (tenorista), Andrew Thompson (baritonist) ter Simon Whiteley (basist) predstavljajo svoj unikatni umetniški izraz najširšemu krogu poslušalcev. Njihov repertoar presega okvirje klasičnega zborovskega petja; od zgodnjih cerkvenih napevov, renesančne polifonije, madrigalov, ljudskih pesmi do vedrega jazza in popa. Individualno se člani skupine redno pojavljajo tudi na najprestižnejših koncertnih odrih z glasbenimi skupinami, kot so Tenebrae, Polyphony, The BBC Singers, The Cardinall’s Musick, Colegium Vocale Gent, The Gabrieli Consort, EXAUDI, The King’s Consort, The Tallis Scholars in The Sixteen.

Predprodajne cene vstopnic za 3. Zimski festival so na voljo do 8. decembra 2018, vse vstopnice pa si lahko priskrbite na tej povezavi >> 

Več na uradni spletni strani >> 

 

Podrobnosti

Začetek:
2. februarja 2019 ob 19:00
Konec:
6. februarja 2019 ob 23:30
Dogodek Categories:
,
Spletna stran:
http://www.ljubljanafestival.si/ljubljana-festival/zimski-festival-program/

Prizorišče

Grand Hotel Union, Slovenska filharmonija
Ljubljana,
Spletna stran:
http://www.ljubljanafestival.si/vstopnice/prodajna-mesta/

Organizator

Festival Ljubljana