Skip to Content

tor5-logo-red
Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

1. Festival strpnosti

5. februarja 2015 ob 11:0023:00

Brezplačno

festival

Od 4. do 8. februarja bosta Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana skupaj s partnerjem in vodjo projekta JFF Zagreb (Udruga Jewish Film Festival Zagreb) organizirala 1. festival strpnosti v Ljubljani. Mednarodni festival strpnosti, ki bo potekal v Mini teatru na Križevniški 1 in Judovskem kulturnem centru Ljubljana na Križevniški 3, ni izključno filmski festival, saj bodo skušali idejo o pomenu strpnosti razširiti na več področij. Poleg filmskega programa bdmo tako pripravili Izobraževalno jutro o holokavstu z Brankom Lustigom in predavanje Mirka Ilića Simboli sovraštva, po projekcijah filmov pa bodo sledili tudi pogovori in okrogle mize, na katerih bodo sodelovali strokovnjaki, ki se posvečajo obravnavanim in filmski ustvarjalci filma Zlomljena tišina.

Program za četrtek, 5. februarja:

Ob 11.00 …

TECI, DEČEK, TECI (igrani film, 107 minut)
Dobitnik oskarja Pepe Danquart, je na platno prenesel roman – prodajno uspešnico Urija Orleva. Gre za resnično zgodbo o devetletnem Jureku (Andy Tkacz), ki je leta 1942 iz Varšavskega geta pobegnil v gozdove, kjer je moral sam preživeti vse do konca vojne. Naučil se je spati na drevesih in s fračo loviti veverice. A klub temu sta ga mraz in osamljenost vlekla nazaj v civilizacijo. Po vaseh, kjer je hodil, je Jurek spoznal ljudi, ki so mu pomagali, in ljudi, ki ga bodo izdali. Teci, deček, teci je film, ki je nastal po resnični zgodbi.

Ob 19.00 …

NIČ VEČ: ZGODBA O REVOLUCIJI (kratki film, 15 minut)
Film nam skozi pripoved dveh mladih Sircev, uporniškega bojevnika in novinarke, ki se borita proti zatiralskemu režimu in za svobodo svojega ljudstva, prikaže zgodbo o sirski revoluciji.

SVETA DEŽELA (dokumentarni film, 70 minut)
Dokumentarni film Sveta dežela je postavljen v najbolj sovražno okolje na svetu; gre za film o Zahodnem bregu; v njem spremljamo tri Palestince in tri Izraelce v obdobju enega leta. Junaki so pripadniki različnih političnih skupin, od Hamasa do gibanja Mir zdaj; so ekstremisti, zmerneži in iskalci tretje poti – ne nujno z dobrimi nameni, a vsi so strastno prepričani o svojem prav. Živijo pod istim gričem in pod istim nebom, vendar se soočajo s popolnoma različnimi moralnimi izbirami. Nad vsemi visi grožnja nenadnega nasilja, ki se lahko sprevrže v tretjo intifado ali velike regijske vojne. Kljub temu vztrajajo in so trdno prepričani o svetosti te dežele, in o tem, da je zanjo vredno umreti. Film je skupina zgodb, ki predstavljajo številne narative in zorne kote, ter v slikanju šestih zanimivih posameznikov in bojev, s katerimi so se v preteklem letu soočali, presega stereotipe.

Podrobnosti

Datum:
5. februarja 2015
Čas:
11:00–23:00
Cena:
Brezplačno
Dogodek Category:
Dogodek Tags:
Spletna stran:
http://www.mini-teater.si/si/articles/3154/1-festival-strpnosti-v-ljubljani-2015

Prizorišče

Mini teater
Križevniška ulica 1
Ljubljana, Slovenija